07 kwietnia, 2013

Ciasto na herbatnikach

 Kolejne ciasto bez pieczenia ,przepis znalazłam  tutaj i od razu wypróbowałam. Dołączyło do mojego menu. Ciasto jest przepyszne, szybko przypadło do gustu domownikom i tak samo zniknęło ze stołu :)






Składniki :
  • 950 g prostokątnych herbatników
  • 3 budynie czekoladowe bez cukru
  • 2,5 szklanki mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżek cukru pudru
  • kostka margaryny
  • 500 ml śmietany 36%
  • dodatkowo 2 szklanki ciepłego mleka do zanurzania herbatników 
Wykonanie : 

Budyń mieszamy z cukrem i jedną szklanką mleka. Resztę mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i dodajemy wymieszany budyń, mieszamy cały czas i gotujemy jeszcze przez około 1 minutę. Schładzamy do temperatury pokojowej, cały czas mieszając, aby na wierzchu nie wytworzył się gęsty kożuch. Margarynę wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby była miękka. Następnie łączymy ja z budyniem za pomocą miksera. Dokładnie ucieramy, a następnie dodajemy cukier puder i ponownie ucieramy. Herbatniki zanurzamy na chwilę w ciepłym mleku, nie należy zbyt długo moczyć herbatników, ponieważ ciasto za będzie za bardzo wilgotne, a i tak nabierze wilgoci od masy budyniowej.
Herbatniki układamy na prostokątnej blaszce o wymiarach 35 x 24 cm, powinno wyjść 5 warstw herbatników. Przekładamy każdą warstwę masą budyniową. Powtarzamy czynność aż do wykorzystania wszystkich składników. Śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy do niej dodatkowo 2 łyżki cukru pudru. Smarujemy ciasto ubitą śmietaną. Na wierz można zetrzeć czekoladę lub posypać kawą. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Moje chłodziło się całą noc.

Smacznego :)

Czas przygotowania : 30 min.






9 komentarzy: