30 lipca, 2013

Ogórki krokodylki

 Zaczął się sezon ogórkowy, dziś przedstawiam jeden z przepisów na ulubione ogórki w moim domu.
Idealne dla wielbicieli pikantnych rzeczy i na imprezkę :)

Składniki :
  • 2,5 kg ogórków
  • 4 łyżki soli 
  • 2 łyżeczki chili
  • 1,5 szklanki octu
  • 8 łyżek oleju
  • 2 główki czosnku
  • 0,5 kg cukru
Wykonanie :

Ogórki kroimy na 2 lub 4 części. Ja lubię najbardziej takie małe to wtedy nie kroję tylko robię całe. Zasypujemy solą i odstawiamy na 6 godzin. Po tym czasie robimy zalewę, wszystkie składniki mieszamy i zalewamy nią ogórki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 12 godzin. Najlepiej ogórki zasypać solą rano i później na noc zostawić z zalewą. Następnie wkładamy do słoików, zalewamy zalewą i pasteryzujemy 3 minuty od zagotowania. Będą wtedy chrupiące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz