Składniki :
- 2 kg ogórków gruntowych
- 8 łyżek miodu lipowego ( ja dodałam rzepakowy )
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka cukru
- 0,5szklanki oleju
- 2 główki czosnku
- 4 łyżki grubej soli
- 2,5 łyżeczki chili
Wykonanie :
Ogórki myjemy i kroimy w dość grube plastry. Zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na 2 godziny, aby puściły wodę. Po 2 godzinach zlewamy wodę. Podgrzewamy ocet, rozpuszczamy w nim cukier, miód, chili i dolewamy olej. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do ogórków, całość zalewamy gorącą marynatą, mieszamy i pozostawiamy na minimum 3 godziny, aby wszystkie składniki się przegryzły. Przekładamy ogórki do słoików i pasteryzujemy prze ok. 10 min. od zagotowania.
Moje ulubione ogórki!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
i zapraszam do siebie :
http://myszkagotuje.blogspot.com
http://kosmetyczkamyszki.blogspot.com
moje też :) już zaglądam :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTakie ostre ogóreczki uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń