11 sierpnia, 2013

Sałatka szwedzka

Gdy przerosną nam ogórki najlepiej nadają się wtedy na sałatki. Zawsze robiła ją moja mama, w tym roku ja postanowiłam wykorzystać przepis mamy :) Są w niej moje ulubione warzywa cebula i papryka :)

Składniki :
  • 4 kg ogórków
  • 0,5 kg marchwi
  • 0,5 kg cebuli
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 2 czerwone papryki
  • sól do smaku ( 2 duże garści )
Wykonanie :

Ogórki obieramy i kroimy w plasterki razem  z cebulą, dokładnie mieszamy. Solimy i odstawiamy na 2 - 3 godziny, żeby puściły wodę. W tym czasie obieramy marchew i trzemy na tarce o dużych oczkach, paprykę kroimy w paseczki. Następnie odlewamy wodę z ogórków, dodajemy marchew i paprykę. Wszystkie składniki zalewy wlewamy do sałatki i dokładnie mieszamy. Układamy do słoików, resztę marynaty wlewamy do słoików. Pasteryzujemy 10 min.



1 komentarz: