01 października, 2013

Sos z podgrzybków





Zaczęła się jesień, a wraz z nią przyszedł czas na grzybobranie. Jestem wielbicielką grzybów.Uwielbiam zbierać grzyby i oczywiście potrawy z nich przygotowane. Dziś zrobiłam prosty sos z podgrzybków, można podawać je z ziemniakami jak i jeść same. W taki sam sposób można zrobić również opieńki.




Składniki :
  • podgrzybki ( miałam wiadro 10 l )
  • 3 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka smalcu
  • łyżka masła
  • 4 łyżki śmietany 12 %
Wykonanie :

Podgrzybki czyścimy, kroimy i płuczemy w zimnej wodzie. Następnie wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy, piana, która będzie się zbierała ściągamy dużą łyżką. Grzyby gotujemy ok. 1 godziny. Następnie odcedzamy je i płuczemy zimną wodą. Odstawiamy. W drugim garnku, najlepiej aluminiowym podsmażamy na smalcu cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy się lekko zarumieni dodajemy grzyby, masło i mieszamy, chwilę podsmażając. Do tego dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy 10 minut. Można podawać z ziemniakami.





9 komentarzy:

  1. Oj też uwielbiam chodzić na grzyby :)
    A sosik wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. matko kochana, po co gotujesz je tak długo ? przepraszam, nie krytykuję, po prostu dziwię się bo według mnie to stanowczo za dużo i na dodatek w tej wodzie, którą wylewasz, został cały smak grzybów

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robię tak jak moja mama :) z wody nic nie robię więc wylewam, każdy ma tam jakiś swój przepis

      Usuń
  3. Sos grzybowy - najlepszy na świecie!
    Na grzybobraniu byłem wieki temu ....

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. W Madrycie jeszcze sie nie zaczelo grzybobranie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas już jakiś czas trwa, dziś kolejna wyprawa do lasu :)

      Usuń
  6. uwielbiam zbierać grzyby i gotować z nimi w roli głównej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. W tym roku prawie codziennie chodziłam do lasu więc grzybów i podgrzybków równiez mam mnóstwo :) A sosik przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń