27 lutego, 2014

Faworki


Przepis pochodzi ze starych zapisków mojej babci.Jeden z bardziej popularnych.Są kruche i złociste. No i oczywiście przepyszne :)

Składniki :
  • 1 kg maki pszennej
  • 0,5 l kwaśnej śmietany 12%
  • 8 żółtek
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru pudu, troszkę tez do posypania
  • kieliszek wódki, wtedy faworki nie pija tyle tłuszczu ( można dodać do ciasto, albo do oleju, ja dodałam do ciasta )

Wykonanie :



 Wymieszać wszystkie składniki, zagnieść ciasto na jednolitą masę. Następnie ciasto rozwałkowujemy jak najcieniej, pokroić na paski o długości 10 cm i szerokości około 3 cm. Na środku każdego paska zrobić kilkucentymetrowe nacięcie przez które przewijamy jeden koniec paseczka, uzyskując kształt przypominający kokardkę. Smażymy chrust na gorącym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wyciągamy, osuszamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem. Faworki powinny być lekkie i chrupiące. Smacznego :)






1 komentarz: