22 lutego, 2015

Pasta z fasoli z jabłkiem




 Pasta z fasoli z jabłkiem smakuje prawie jak dobry smalec. jest to wersja mniej kaloryczna. Idealnie pasuje do pajdy chleba i kiszonych ogórków.


Składniki :
  • 2 puszki białej fasoli
  • 2 duże cebule
  • olej do smażenia
  • kwaśne jabłko, najlepiej szara reneta
  • łyżka grubo zmielonego pieprzu czarnego
  • łyżka majeranku
  • łyżka ciemnego sosu sojowego ( jak ktoś nie ma można użyć soli )
  • 2 małe ząbki czosnku
Wykonanie :

Przygotowanie jest bardzo proste. Na oleju podsmażamy na złoto drobno posiekaną cebulę i starte na tarce z grubymi oczkami jabłko. Dodajemy też przeciśnięty przez praskę czosnek. Ucieramy drewnianą łyżką wcześniej odcedzoną i opłukaną fasolę, dodajemy do niej cebulę z jabłkiem i ucieramy. Można użyć miksera, ale lepiej smakuje jak czuć kawałki jabłka i cebulki. Przyprawiamy do smaku majerankiem, czarnym pieprzem, i sosem sojowym oraz solą. Smalec nadaje się już do jedzenia, jednak najlepiej smakuje po kilku godzinach jak wszystkie smaki się przegryzą.



Czas wykonania : 30 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz