24 kwietnia, 2013

Izaura



Przepyszne ciasto serowe, przypominające murzynka z delikatną masą serową.Czekoladowy spód tworzy piękne fale.  Przepis od lat zajmuje jedno z ważniejszych miejsc w moim zeszycie :)



Składniki na ciasto:


  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • kostka margaryny
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 4 jaja
  • 5 łyżek wody
Składniki na masę :
  • 70 dag sera
  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 kostki masła
Wykonanie :

Margarynę, cukier, cukier waniliowy, kakao i wodę rozpuszczamy w rondlu. Gotujemy na małym ogniu, aż woda wyparuje i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Żółtka po jednym dodajemy do ostygniętej masy i ubijamy, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ucieramy. Następnie ubijamy pianę z białek i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając łyżką. Nie mieszamy mikserem, gdyż ciasto wtedy opadnie. 
Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy do tego ser i margarynę. Wszystko dokładnie mieszamy.
Ciasto wykładamy na blaszkę tradycyjną wyłożoną papierem do pieczenia, na to łyżką wykładamy masę serową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. Pieczemy 60 min.

Piekarnik : 160 st. C
Czas pieczenia : 60 min.



7 komentarzy:

  1. Jak byłam mała mama piekła go bardzo często, teraz odszedł w zapomnienie, najwyższy czas go znowu upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis mam z maminego zeszytu :) nie ma świat bez Izaury :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm *.*
    daju znac jak naleśniki wyjdą!
    obswerwuje bo tu smacznie wyglada :)
    http://cookplease.blogspot.com/ miesięczny przegląd!

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja mama robi Izaurę i jest mega pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  5. jeżeli mogę to zapytam - dlaczego Izaura? patrzę.....patrzę i się slinię. Wygląda bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. sama nie wiem :) przepis z maminego zeszytu :) w każde święta gościło to ciasto na naszym stole

    OdpowiedzUsuń