18 grudnia, 2013

Pierniczki

Długo szukałam prostego przepisu na pyszne pierniczki, znalazłam go na Kwestii Smaku, popularnym i cenionym blogu. Pierniczki są przepyszne, idealne dla osób lubiących korzenne smaki i zapachy. Ja swoich jeszcze nie dekorowałam, zrobię to w Wigilię.

 Składniki :

• 4 szklanki mąki
• 4 łyżki miodu
• 1 i 1/2 szklanki cukru
• 3 łyżeczki sody oczyszczonej
• torebka przyprawy piernikowej
• 2 łyżki masła
• 2 średnie jajka
• około 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka


Wykonanie :
 Mąkę przesiewamy na stolnicę, wlewamy rozpuszczony gorący miód i mieszamy (najlepiej nożem). Ciągle siekając, dodajemy kolejno cukier, sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie - masło i  jajka.Dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniatamy ręką ciasto, aż będzie średnio twarde i gęste ( nie wykorzystamy całego mleka, bo masa byłaby za rzadka). Dokładnie wyrabiamy ręką, aż będzie gładkie, przez około 10 minut. Jeśli ciasto wyjdzie za rzadkie, podsypujemy je mąką.Na posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm ( ja zrobiłam troszkę cieńsze, wyjdzie wtedy więcej ). Foremkami wykrajamy z ciasta pierniczki, złączamy resztki ciasta w kulkę, ponownie wałkujemy i wycinamy pierniczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 - 3 cm od siebie (pierniczki urosną). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki będą miękkie. Twarde pierniczki przechowujemy w zamkniętym pojemniku przez 1-4 tygodnie.Dekorujemy przed podaniem, najlepiej jak już będą miękkie i według uznania.

Piekarnik :150 st. C
Czas pieczenia : 15 min.


2 komentarze:

  1. Hi I just dropped by and wanted to say you to have a Merry Christmas. Let all your wishes make come true for you and your family and lets hope the next year be prosperous for all us.Merry Christmas
    Empire hockey games

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam<3
    świetny blog!
    Zapraszam do siebie:*
    Obserwujemy?;>

    OdpowiedzUsuń