04 lutego, 2014

Szybki murzynek



Ciasto z czasów dzieciństwa. Kiedy mieliśmy ochotę na coś słodkiego, mama robiła nam zawsze tego murzynka. Pamiętam, że przekładała go czasami pyszną masą Ptyś, której niestety nie można już dostać w żadnym sklepie.Ekspresowe, pyszne, delikatne ciasto. Można je przełożyć masą. Nam najlepiej smakuje samo posypane cukrem pudrem :) Smacznego Kochani :)

Składniki :
  • kostka margaryny
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 jaja
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka ( ja dałam 1,5% )
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki dżemu ( najlepiej porzeczkowego lub  powidła śliwkowe )
Wykonanie :

Margarynę wyjmujemy wcześniej z lodówki żeby była miękka, dodajemy cukier i jajka i chwilę ucieramy. Następnie dodajemy wszystkie składniki z przepisu i dokładnie ucieramy na gładka masę. Mąkę najlepiej przesiać razem z kakao, sodą i cynamonem. Gotową masę przelewamy do blaszki o wymiarach 24x40 i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 50 min. w 150 st. C.

Piekarnik : 150 st. C
Czas pieczenia : 50 min.







9 komentarzy:

  1. zapisuję do wypróbowania

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię murzynki:) mniam:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Murzynek zawsze dobry, ja swój przekładam powidłami i dodaję orzechy, żeby go uszlachetnić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki puszysty!! Chętnie porwałabym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. fajny przepis :) widać, że ciasto jest bardzo puszyste i lekkie :D Muszę kiedyś takie upiec :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fajny i prosty, ciasto na prawdę robi się ekspresowo i jest pyszne :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń